Waarom uitsluitend Bitcoin 🇳🇱

English 🇬🇧 German 🇩🇪 Norwegian 🇳🇴

Dit is een antwoord op een YouTube-opmerking dat ik neerschreef in een slapeloze bui om 3 uur ʼs nachts. Het was verbazend samenhangend en omschreef mijn ideeën over waarom altcoins niet opgespaard moeten worden en je enkel bitcoin moet kopen. Ik postte het op Twitter en reproduceerde het hier met spellingcorrecties:

Ik apprecieer je gedetailleerde respons. Ik wil in de eerste plaats beklemtonen dat het allemaal neerkomt op schaarste. Zonder schaarste zijn cryptomunten evenzeer fiat. Een goed betaalmiddel is schaars. De grootste zwakte van cryptomunten is dat ze gemakkelijk uit het niets te creëren zijn. Dat is zo bij alle alts. Maar Bitcoin is anders. Het werd op miraculeuze wijze geboren en heeft een reusachtige leidersplaats verworven in netwerkeffecten. Dat kan niet gekopieerd worden. Op die manier heeft het een schaarste verworven. Het is uiterst gedecentraliseerd en heeft veruit de grootste hashkracht op aarde én distributie van volledige nodes, waardoor het onmogelijk is om te knoeien met het monetair beleid. Bitcoin bezit schaarste door zijn leidersplaats in netwerkeffect en “knoeierijbestendigheid”.

Naarmate het dag na dag niet sterft, zal het Lindy-effect Bitcoin enkel versterken,. Het kan niet uitgeroeid worden, net als een kanker die te ver is uitgezaaid.

De kopieën kunnen hiermee niet concurreren. Een meerderheid moet niet alleen Bitcoin verlaten, maar het ook verlaten naar dezelfde keuze. Er bestaan duizenden keuzes, dus die enkelingen die Bitcoin opgeven zullen niet allemaal op dezelfde keuze overstappen. Anders gezegd, afvalligen zullen zich verspreiden, niet concentreren. De enige manier waarop dit theoretisch zou kunnen gebeuren, is als er iets fataal mis blijkt met Bitcoin, EN dat niet hersteld kan worden, EN een altcoin dat wel kan, EN enkel één altcoin.

Bijvoorbeeld, stel dat Bitcoins privacy-zwakte (die eigenlijk een compromis is in plaats van een zwakte, en elke andere munt met privacy kiest slechts een ander compromis) plots kritiek blijkt en iedereen uitstapt. Waar gaan ze dan heen? Monero, Zcash, DASH, sommigen naar ETH en XRP (niet privaat trouwens), Cardano… Kunnen dat allemaal betaalmiddellen zijn? Gaat de geldpers lekker brrrrr?

Dus op welke manier kan een altcoin nog overnemen? Denk eraan dat mensen sparen in het beste betaalmiddel. Een altcoin moet fundamenteel beter zijn. Hoe is dat mogelijk in een open source-wereld? Het is als denken dat er een beter besturingssysteem kan bestaan dan het open source-besturingssysteem dat nu domineert (GNU Linux). De open source-leider wordt alleen maar beter. Hij absorbeert alle nieuwe ideeën.

Stel dat een andere munt een goed toepassingsgebied vindt. Bijvoorbeeld smart contracts. Vooreerst, dat is als stellen dat papier geld is en dat het waardevol is omdat men er contracten op kan schrijven. Nee, je moet eerst een goed betaalmiddel creëren, niet andere toepassingen er voor vinden. Aluminium heeft meer toepassingsgebieden dan goud, maar het is minder waard omdat het geen betaalmiddel is. Het kan geen betaalmiddel zijn omdat het niet schaars is. Maar zelfs indien smart contracts een cryptomunt tot een goed betaalmiddel maken, dan nog bestaan er te veel: ETH, Cardano, TRON, Iota en waarschijnlijk andere.

Zodra er eentje waardevol wordt, zal die concurrentie uitlokken en gekopieerd worden. Er is geen schaarsheid. In godsnaam, ETH werkt zelfs nog niet. Zijn Turing-volledigheid wordt niet eens gebruikt. Bitcoin bezit het potentievermogen voor smart contracts, en als ik het goed begrijp kan bijna alles wat ETH programmagewijs doet ook gedaan worden met Bitcoin. Wees nou even reëel, het wedijvert met Bitcoin als betaalmiddel maar is ver ver achterop en heeft geen credibiliteit. Wat is Vitalik Buterins volgend plan voor het monetair beleid?

ETH is slechts de zoveelste fiatmunt met een centrale bankier. Dat is geen echte cryptomunt. Denk aan waarom Bitcoin werd geboren – we bevechten centraal bankieren en proberen geld en staat van elkaar te scheiden, niet in onze eigen voet te schieten door onze focus te verliezen, trachten rijk te worden door de oplossing die we al op miraculeuze wijze ontdekten te verbeteren. Want dat is Bitcoin: een mirakel – en we moeten het omarmen.

Je vermeldt ook winst op investering. Bitcoin bestaat niet om het te kopen en het achteraf voor meer fiatgeld te verkopen. Het is een VERVANGING van fiat. Je koopt, en verkoopt NOOIT. Wanneer het zijn echte waarde heeft verkregen, spendeer je het. Je hebt geen uitstapplan nodig. Je spaart gewoon in Bitcoin. Met alts moet je je uitstap plannen en verkopen aan een grotere dwaas, want alts zijn oplichterij en wie ze oneindig bijhoudt gaat op de fles. Koop gewoon maandelijks wat Bitcoin.

Het is als goud van de grond oprapen voordat anderen zich realizeren dat het geld zal worden. Vergaar geen keitjes of schelpjes (alts), je zakken hebben maar een beperkte inhoud. Tot slot, het belangrijkste probleem dat moet opgelost worden is de scheiding van geld en staat. Hiermee vergeleken zijn alle andere problemen verwaarloosbaar. We moeten het rechtssysteem niet vervangen door smart contracts. We hebben niet voor alles een tekenmunt (token) nodig. We moeten geen bananen op een blockchain zetten.

Bitcoin is een uitvinding die een humanitair probleem oplost. Altcoins nemen een oplossing (blockchain) en trachten een probleem te vinden. Onthoud dat!

Vertaald door @Indiana_Jo_ (Nov. 2022)

Tips:

Static Lightning Address: dandysack84@walletofsatoshi.com


On-chain or Lightning

%d