O prezentare nu foarte tehnică pentru Bitcoin 🇷🇴

English 🇬🇧 Espanol 🇪🇸 Française 🇫🇷 Italiano 🇮🇹 Português 🇧🇷 Swedish 🇸🇪 German 🇩🇪 Armenian 🇦🇲 Catalan 🛠 Chinese 🇨🇳 Taiwan 🇹🇼 Croatian 🇭🇷 Bosnian 🇧🇦 Slovenian 🇸🇮 Turkish 🇹🇷 Russian 🇷🇺 Arabic 🇸🇦 Norwegian 🇳🇴 Indonesian 🇮🇩 Greek 🇬🇷 Dutch 🇳🇱

Acest articol este copiat din sursa originală de la Bitcoin Reserve Journal

https://armantheparman.files.wordpress.com/2020/11/photo-1554386690-ddcab0b98d1d.jpeg?w=750

Introducere

Când am fost expus pentru prima dată la Bitcoin, pentru mine era doar un numar pe ecran, ce putea fi tranzacționat. Cumpără ieftin, vinde scump, câștigă bani. Dar este mult mai mult decât atât. Tratam un dar miraculos pentru omenire,
aparent cu dispreț. Merită mult mai mult respect.

În timpul pieței urșilor (bear market sau piața în scădere) din 2018, când entuziasmul profiturilor a venit și dispărut într-o secundă lăsând o cicatrice adâncă în suflet, am decis să țin, sau “HODL” cum zice un meme faimos. Știam că va trebui să am răbdare. Aveam timp la dispoziție. Așa că am decis să aflu mai multe despre ce este Bitcoin.
Noroc că am făcut-o! Am fost uimit. De atunci, am învățat continuu tot mai mult și, pe măsură ce am învățat, totul începea sa aibe sens, iar convingerea mea a crescut. La fel și investiția mea.

M-am întrebat: “Mergeam orbește pe o cale fără întrebări?” Fiind zelos, o căutare riguroasă a punctelor slabe din Bitcoin a fost necesară. După 18 luni de căutări, aproape zilnic, nu am găsit o obiecție satisfăcătoare pentru a nu acumula agresiv.

În această serie, voi explica mai întâi ce este Bitcoin și cum funcționează. În tranșele ulterioare, voi trece prin obiecțiile și riscurile pe care eu și alții le-am ridicat. Și le voi prezenta tuturor răspunsurile pe care le-am găsit și cunoștințele pe care le-am acumulat.

Să înțelegi Bitcoin este dificil, apoi nu mai este

La început nu este ușor să înțelegi Bitcoin. Cred că este mai bine să îi explici unui nou venit CE ESTE Bitcoin, nu CUM. Ce poate face, problemele pe care le rezolvă și de ce este important. Nu ar trebui să ne scufundăm în CUM funcționează prea devreme. Nu este nevoie de asta. Bitcoin este un cadou incredibil pentru omenire iar asta rezulta din CE ESTE Bitcoin, nu din CUM funcționează.

Bitcoin nu este ușor de explicat. Nu există un singur paragraf care să poată transmite toate proprietățile sale cruciale. Fiecare scurtă explicație este înșelătoare într-un fel.

Acest lucru se datorează în parte faptului că nimic asemănător cu Bitcoin nu a existat până acum, deci nu există termen de comparație. Comparațiile sunt făcute automat pentru a ajuta la înțelegerea conceptelor, dar sunt inexacte și conduc la concluzii greșite. Provoacă multe idei preconcepute despre bani (care sunt greșite) și sunt luate de-a gata. Provoacă conceptele de temelie pe care se bazează lumea și acest lucru este incomod pentru oameni.

Un alt motiv pentru care este dificil de explicat este că are multe părți diferite și complicate, fiecare cu funcții diferite – și numai prin înțelegerea fiecărei părți poate fi înțeles întregul. Aceste părți complicate sunt mai ușor de înțeles dacă aveți o înțelegere de bază a diferitelor domenii, cum ar fi informatica, criptografia, economia austriacă, istoria banilor, rețelele sociale, teoria jocurilor, psihologia umană și evoluția / selecția naturală.

Un număr limitat

Bitcoin este doar un număr digital. Dar un număr limitat. Cum poate fi asta? Un număr limitat nu are sens la început. Există 21 de milioane de “ei”. Fiecare poate fi împărțit în bucăți mici, până la 8 zecimale. Puteți deține o sumă de până la 0,00000001 bitcoin. Nu sunt de fapt “monede” ca atare, sunt doar numere speciale.

Bucăți din el pot fi mutate dintr-un loc în altul, dar aceste piese nu pot exista în două locuri simultan. Nu pot fi copiate. Asta este foarte special.

Dacă am 0,5 bitcoin și îl trimit altcuiva, nu mai am acea fracțiune de bitcoin. Acest lucru este diferit de un e-mail, astfel încât, dacă îl trimit, pot păstra o copie. Poate că ar putea ajuta (la început) să ne gândim la o cantitate de bitcoin, cum ar fi un e-mail unic identificabil care conține un număr, care poate exista doar într-un singur loc la un moment dat.

enter image description here

Niciun obiect digital nu a avut vreodată această proprietate. De asemenea, rețineți că, fără această proprietate, banii digitali fără un coordonator central nu pot exista.‌‌

Blockchain-ul

Să creștem puțin complexitatea. Bitcoin nu este doar numărul, ci și “cartea” digitală, sau registrul, unde este înregistrat. Numerele (unitățile) sunt minuscule “b”(itcoin), cartea este cu majuscule “B”(itcoin). Registrul înregistrează, de asemenea, cu ce adresă este unitatea de bitcoin asociat. Deocamdată, gândiți-vă la aceste adrese, cum ar fi numerele de cont bancar care “dețin” bitcoin.

Blockchain-ul Bitcoin, “cartea” sau “registrul”, conține soldul fiecărei adrese (conturi) și fiecare mișcare a bitcoinului (tranzacțiile) de la începutul creării Bitcoin. Întrerupeți și absorbiți acest lucru pentru o clipă – Fiecare tranzacție pentru fiecare cont, vreodată. Un sistem monetar complet transparent. Nu un cont bancar transparent, ci un sistem monetar transparent.

Notă: adresele nu au nicio date de identificare personală asociată cu ele în registru, dar aceste date pot fi deduse din supraveghere. Din acest motiv, confidențialitatea nu este implicită, dar poate fi realizată cu bune practici. Dacă Bitcoin ar fi complet privat, atunci auditul integrității sistemului monetar în ansamblu nu ar fi posibil.

enter image description here
Blockchain este ca un registru al unei bănci, dar este mai mult. Este un registru al întregului sistem monetar.

În medie, la fiecare 10 minute, o nouă “pagină” de tranzacții este adăugată în registru, numită “bloc”. Gândiți-vă la un registru fizic, în care tranzacțiile sunt limitate la o pagină la fiecare 10 minute. Există o limită a frecvenței în care paginile vor fi întoarse pentru a adăuga noi tranzacții, iar cartea este în continuă creștere.

Deoarece datele sunt adăugate în blocuri și fiecare bloc este conectat la blocul anterior (explicat mai târziu), registrul este numit “blockchain” – un lanț de blocuri în continuă creștere.

enter image description here
Fiecare porțiune de bitcoin poate fi urmărită până la crearea sa originală, examinând istoricul fiecărei tranzacții în care a fost implicat. Totul este contabilizat. Totul se adaugă perfect. Visul unui contabil.

Scopul Blockchain-ului nu este doar de a pune noi date în ordinea cronologică corectă – este de a face blocurile conectate digital, astfel încât orice modificare a blocurilor anterioare să invalideze blocurile viitoare. Acest lucru face ca autenticitatea istoriei sistemului monetar să fie verificabilă. Mineritul, un concept pe care îl vom discuta mai târziu, face ca sistemul sa fie imposibil de manipulat.

Cum sunt Bitcoinii creați

Bitcoin a a fost creat pe 3 ianuarie 2009, de către o persoană sau un grup de persoane, sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Nimeni nu știe cine este “el” și “el” a dispărut la scurt timp după crearea Bitcoin.

Pe prima pagină a registrului, primul bloc, când Bitcoin a început pentru prima dată, au fost creați doar 50 de bitcoin. Ce înseamnă asta? Înseamnă că prima intrare din primul bloc conținea o tranzacție de 50 de bitcoini – Așa cum ați putea deschide o carte nouă în care notați: “Am 50 de dolari.”

Nu vă deranjați prea mult acum cu privire la faptul că sunt create aparent din nimic – această obiecție naturală inițială va fi adresată mai târziu în serie.

Pentru fiecare pagină nouă adăugată la “cartea” Bitcoin, au fost adăugate încă 50 de “monede”. Pe fiecare dintre “pagini”, pe lângă monedele nou create, există și orice mișcare de bitcoin de la o persoană la alta – numite “tranzacții”.

La fiecare 210.000 de pagini, sau “blocuri”, rata de creare a bitcoinului se înjumătățește, astfel încât la blocul 210.001, 25 bitcoin au fost creați în loc de 50. Apoi la blocul 420.001 au fost creați 12,5 bitcoin în loc de 25. Apoi la blocul 630.001, pe 12 mai 2020, au fost creați 6,25 bitcoin în loc de 12,5. Aceste evenimente se numesc Bitcoin “Halvings” (sau “Halvenings” – există o dezbatere în curs cu privire la această terminologie).

Aproximativ în anul 2140, pe măsură ce se creează din ce în ce mai puține monede per bloc, va veni o zi când cea mai mică unitate posibilă (0,00000001 bitcoin, numită 1 Satoshi) va fi creată pe bloc și nu mai poate fi înjumătățită. Aceasta va duce la crearea unei limite de 21.000.000 de bitcoin și nu se vor mai crea niciodată mai multe. În prezent, există aproximativ 18,5 milioane de bitcoin în existență.

enter image description here

Noduri: Blockchain-ul este copiat, dar Bitcoin-ul nu

Important, deși unitățile de bitcoin nu pot fi copiate în registru, registrul în sine, Bitcoin cu majusculă, poate fi copiat și este copiat tot timpul, iar acest lucru este crucial pentru a fi rezistent la atac sau oprire.

Copii ale registrului sunt așezate pe mii de computere din întreaga lume și toate sunt conectate într-o rețea și sincronizate între ele. Aceste computere sunt numite “noduri”.

enter image description here
Acesta este nodul meu personal Bitcoin, similar cu alte mii de noduri din întreaga lume. Este un Raspberry Pi (computer foarte ieftin, cu putere redusă), conectat la un hard disk extern. Dispozitivul este conectat la internet prin rețeaua mea de acasă.

‌‌Oricine poate participa la această rețea de “noduri”. Este doar o chestiune de a descărca software-ul, numit Bitcoin Core, de pe bitcoin.org și de a-l conecta la alte computere prin intermediul internetului care rulează și ele Bitcoin Core (comunicarea are loc automat).

enter image description here
Pagina de download bitcoin.org

Noul program descărcat comunică apoi cu alte computere care rulează același software, pentru a copia Blockchain-ul Bitcoin. Programul menține aceste conexiuni pentru a participa ca parte a rețelei.

enter image description here

Odată ce un nou nod este sincronizat cu celelalte, așteaptă (la fel ca toate celelalte noduri) crearea de noi blocuri (de către mineri). Acestea se propagă prin rețea și toate computerele se actualizează singure. Un nod se poate opri din orice motiv și poate reveni oricând pentru a se alătura rețelei. Trebuie doar să ajungă din urmă adăugând (prin download) blocurile noi pe care le-a ratat.

Trecutul blockchain-ului nu poate fi schimbat, este o înregistrare permanentă a tuturor tranzacțiilor și este distribuit în întreaga lume. Nu poate fi eradicat. Pentru a închide Bitcoin, fiecare dintre aceste noduri trebuie să fie găsit și distrus. Deoarece acest lucru este practic imposibil, Bitcoin este practic imposibil de oprit.

Scurtă revizuire

Pentru a rezuma discuția noastră de până acum, Blockchain-ul Bitcoin conține un lanț de blocuri conectate, fiecare cu monede bitcoin nou create (din “nimic”) și orice mișcare a lor (tranzacții). Blocuri noi sunt adăugate la fiecare 10 minute în medie, iar mii de computere păstrează o copie identică actualizată a întregului lanț .‌‌

Stocarea de Bitcoin: cheile private

Este interesant de știut că nu poți niciodată “deține” bitcoin, conform înțelegerii generale a cuvântului “propriu”. Cantitățile de bitcoin sunt doar numere pe numeroasele copii Blockchain identice (pe care le poate vedea toată lumea), asociate cu un șir de caractere (format din litere și numere) numit “adresă” Bitcoin.

Ceea ce aveți este cheia privată. O cheie este ca o “parolă” secretă – este de fapt un număr binar generat aleatoriu, extrem de mare (0 și 1), la care numai dvs. aveți acces. Puteți cunoaște un număr, dar nu îl puteți deține. Deci, știți o cheie, nu dețineți cheia. Dar este simplu și general acceptat să spui că o “deții”.

Deoarece numărul este mare și aleatoriu, nici o persoană nu va genera vreodată aceeași cheie.

Un exemplu de cheie privată Bitcoin (pot fi de două ori mai lungi):
enter image description here
Observați că există 12 grupe de numere binare de 11 cifre.

Acest număr este greu de notat pentru un om. Așadar, a fost dezvoltat un sistem, un protocol, în care cuvintele pot fi folosite pentru a reprezenta acel număr. Mai jos este setul de cuvinte care este egal cu numărul de mai sus:
enter image description here
12 cuvinte: fiecare cuvânt reprezintă un număr binar din 11 cifre definit de protocol

Cheia privată este utilizată pentru a crea un set unic (unic pentru acea cheie) de adrese bitcoin aparent infinite folosind o formulă matematică predefinită. Mai jos sunt primele câteva adrese pentru cheia de mai sus:
enter image description here

‌Dacă în Blockchain-ul Bitcoin, există o adresă care are un bitcoin asociat și dacă sunteți “proprietarul” cheii private care a generat acea adresă Bitcoin, atunci aveți puterea de a elimina bitcoin din acea adresă și a-l trimite la orice altă adresă Bitcoin.

Dacă îl mutați la o adresă asociată cu cheia privată a altcuiva, atunci acea persoană controlează unde poate merge mai departe acest bitcoin. L-ați plătit efectiv. Soldul adresei dvs. Bitcoin a scăzut, iar soldul contului său a crescut cu suma plății.

O altă modalitate de gândire la asta este că Blockchain-ul Bitcoin este un zid public pe care toată lumea îl poate vedea. Aveți permisiunea de a face modificări la perete dacă puteți dovedi că sunteți titularul cheii.

Această dovadă vine din utilizarea cheii private pentru a semna o tranzacție. Aceasta se bazează pe criptografie – nu trebuie să înțelegeți mai profund decât atât pentru a utiliza Bitcoin. Asta see întâmplă în fundal, iar portofelul dvs. se ocupă de criptografie.
Următorul punct: portofelele …

Stocarea de Bitcoin: portofele

Un portofel este un software care stochează cheia dvs. digitală privată. Portofelul nu face parte din Blockchain-ul Bitcoin, dar comunică cu acesta. Este software privat.

Portofelul nu are de fapt bitcoin în sine. Întreba Rețeaua Bitcoin, “cât de mult bitcoin există în adresele mele?”

Amintiți-vă că este cheia privată care creează matematic adrese nelimitate și care controlează “cheltuielile” bitcoin asociate cu acele adrese. Toate adresele sunt unice pentru cheie. Deoarece portofelul cunoaște cheia privată, poate afla adresele. Puteți avea multe copii ale unui portofel pe diferite dispozitive, fiecare cu aceeași cheie privată și, prin urmare, fiecare va afișa aceleași adrese bitcoin.

Un portofel Bitcoin:
enter image description here

Dacă o cheie este pierdută, bitcoinul pe care îl controlează nu poate fi cheltuit niciodată de nimeni. Bitcoin-ul există încă pe blockchain, dar nu poate fi cheltuit (mutat la o altă adresă) și este efectiv “pierdut” sau “de neutilizat”.

Cuvântul “portofel” poate deruta noii veniți, deoarece este utilizat în două moduri: Prima utilizare descrie software-ul care deține cheile. Al doilea descrie toate adresele care sunt făcute de o cheie privată.

Software (numit portofel) -> deține cheia privată -> colecția de adrese (numită portofel)

enter image description here

Un exemplu de portofel nou creat:
enter image description here

Tranzacții

O tranzacție Bitcoin poate fi gândită ca un mic pachet de date care indică o cantitate de bitcoin care trebuie mutată, o adresă de origine, o adresă de destinație, plus o semnătură. Un fel de cec bancar (sumă, expeditor, destinatar, semnătură).

Tranzacția este produsă de portofelul software al expeditorului, este semnat de cheia privată conținută în portofel și apoi portofelul trimite datele tranzacției către un nod Bitcoin. La fel cum o persoană care scrie un cec, nu îl înmânează destinatarului, ci îl depune direct în contul bancar al destinatarului.

Acel nod verifică apoi dacă tranzacția este validă (adică să nu înșele regulile Bitcoin), care include verificarea autenticității semnăturii făcute de cheia privată. Similar cu un bancher care verifică dacă persoana care scrie cecul are fonduri în contul de origine și că semnătura cecului este reală.

Nodul acceptă tranzacția dacă este validă și abia apoi o transmite către alte noduri. Rețineți că o cheie privată este utilizată pentru a semna o tranzacție și este semnătura, nu cheia privată, care este transmisă către noduri și blockchain-ul public.

Fiecare nod care acceptă noua tranzacție îl adaugă la o listă de așteptare numită “mempool”. Fiecare nod păstrează propria copie a listei de așteptare.

Tranzacțiile stau în mempool, așteptând ca minerii Bitcoin să le ia și să le adauge la următorul bloc Bitcoin. (Mineritul urmează). Un miner finalizează blocul și îl trimite la un nod, iar după verificarea acestuia că este valid, nodul îl transmite tuturor celorlalte noduri care verifică, de asemenea, că este valid. Blocul și noile tranzacții conținute în acest moment devin parte a Blockchain-ului.

Dacă un portofel are o adresă care așteaptă o plată, verifică dacă tranzacția relevantă a fost adăugată la blockchain. Noile date de pe blockchain sunt folosite pentru a actualiza soldul reflectat în portofel.

Un exemplu vă va ajuta să înțelegeți acest lucru. Imaginați-vă că Alice îi plătește lui Bob 1.0 bitcoin. Voi ignora orice taxe de tranzacționare pentru simplitate. În jumătatea din stânga a imaginii de mai jos, portofelul lui Alice are o adresă (a treia adresă) cu 1,0 bitcoin în ea. Ea plătește exact acea sumă la a treia adresă Bitcoin a lui Bob, care are 5,15 bitcoin. Bob i-a spus Alicei care este a treia adresă (adică a furnizat o factură), iar portofelul lui Alice a făcut o tranzacție care descrie adresele de origine și de destinație și suma care trebuie transferată.

Alice apoi a publicat tranzacția în rețeaua Bitcoin (a trimis tranzacția către un mempool al unui nod, un miner a inclus tranzacția în bloc, blocul a fost trimis înapoi la un nod, noul bloc a fost distribuit tuturor nodurilor). Ambele portofele se actualizează pe baza datelor de pe blockchain (cerând datele acestea de la un nod prin internet).

În partea dreaptă a diagramei se află starea celor două portofele după finalizarea tranzacției. A treia adresă a lui Alice din portofel are zero bitcoin. Adresa de primire a lui Bob are acum 6,15 bitcoin în loc de 5,15 bitcoin.
Bob a fost plătit.

enter image description here

Mineritul

Nu este nevoie să înțelegeți cum funcționează mineritul pentru a înțelege cum funcționează Bitcoin. Nici nu ar trebui să luați în considerare încercarea de a extrage bitcoin ca persoană fizică. Nu este profitabil. Exploatarea minieră este profitabilă doar pentru marile companii cu acces la electricitate extrem de ieftină (sub prețul de vânzare cu amănuntul). Mai jos este o imagine a unei mici “ferme” miniere:

enter image description here

Este necesară doar o înțelegere de bază a mineritului pentru a înțelege cum funcționează Bitcoin – În același mod în care un acumulator de aur nu trebuie să știe cum se extrage aurul.

Exploatarea minieră se face bloc cu bloc, iar minerii concurează cu toții pentru a mina următorul bloc. Aceasta implică cheltuirea energiei computerului pentru a căuta un număr special, prin încercări repetate de încercare și eroare. Nu există “calcul” în adevaratul sens al cuvantului, deși este descris în mod obișnuit în acest fel. Este folosită forță brută pentru acest “calcul” iar asta costă electricitate.

Când se găsește numărul pentru următorul bloc, minerul este răsplătit bitcoin în cadrul acelui bloc. În afară de includerea tranzacțiilor altor persoane, fiecare miner face o tranzacție care spune efectiv “Adresa mea are 6,25 bitcoin noi creati”. Toate celelalte tranzacții din bloc sunt mișcări de bitcoin, nu creare de bitcoin.

Această recompensă este modul în care sunt creati în mod regulat bitcoini la fiecare bloc. Deoarece minerul a găsit numărul special, el/ea dovedește că s-a făcut lucrul pe computer, astfel încât, atunci când blocul este transmis către noduri, toți vor accepta această creație de bitcoin ca fiind validă. Cine face acest lucru mai întâi (pe bloc), câștigă. A veni pe locul doi este fără rezultat. Odată ce există un câștigător, toți minerii încep să lucreze pentru a câștiga următorul bloc.

Oricine încearcă să trișeze va eșua, deoarece nu va avea numărul potrivit. Numărul este foarte dificil de găsit, dar este ușor și rapid pentru noduri să verifice dacă este valid.

Acest efort al computerului NU este risipă de energie. Este un mecanism de apărare. Minerii cheltuiesc această energie, căutând o recompensă în bitcoin. Orice atacator, cineva care dorește să manipuleze blockchain-ul, trebuie să concureze cheltuind mai multă energie decât întreaga putere minieră mondială combinată și, eventual, să nu primească NICI O recompensă dacă nu reușește. Cu cât mai multă energie este consumată de mineri, cu atât este mai scump să ataci reteaua Bitcoin.

Toată puterea computerelor miniere din întreaga lume COMBINATĂ protejează integritatea întregului sistem Bitcoin. Protejează blockchain-ul, astfel încât nimeni nu poate face modificări împotriva regulilor Bitcoin sau fura fonduri.

Pe lângă această securitate generală, există securitate personală. Când controlați bitcoinul cu o cheie privată, “controlul” dvs. este protejat prin păstrarea cheii dvs. în siguranță și secretă. Dacă cineva deține cheia dvs. privată, vă poate fura fondurile și o poate face fără a încălca regulile Bitcoin.

De ce poate Bitcoin să fie bani?

Bitcoin poate fi bani, deoarece are toate caracteristicile dorite ale unui ban bun. Este divizibil, portabil, durabil, recunoscut, transferabil (mediu de schimb), măsoară valoarea (unitatea de cont) și este ușor de verificat. În mod crucial, nu depinde de onestitatea oamenilor sau de coordonarea centrală și nu poate fi degradată prin crearea mai multor unitati.

Un contraargument (care va fi explorat într-un articol viitor) este acela că banii au nevoie de “valoare intrinsecă” – De fapt, nimic nu are valoare intrinsecă. Argumentul ar fi mai bine formulat: “Trebuie să aibă valoare pentru altceva decât bani”. – Nici acest lucru nu este adevărat. Banii nu au nevoie de nicio valoare alternativă. Este un limbaj.
Limbajul valorii:

Comparați-l cu limba engleză: Scopul limbii este de a “stoca” și a comunica SIGNIFICAT. Engleza nu are “semnificație intrinsecă”. Cuvintele în sine sunt doar simboluri abstracte sau zgomote. Oamenii nu vorbesc engleza deoarece cred că există ceva intrinsec în ea. O fac pentru că oamenii cu care comunică vorbesc aceiași limbă. Rețeaua de oameni care vorbeau limba la început a fost mică dar a crescut.

Pentru banii de pe piața liberă (nu banii impuși de guvern), oamenii vorbesc limba de valoare cu alți oameni care acceptă această limbă. În același mod în care engleza nu are nevoie de nicio valoare intrinsecă pentru a fi acceptată ca limbă, banii nu au nevoie de nicio valoare intrinsecă pentru a fi acceptată ca limbă a valorii.

Orice valoare alternativă pentru bani este utilă doar pentru etapele inițiale de adoptare a limbii. Odată adoptată, valoarea alternativă devine irelevantă – ar putea chiar să dispară și nu ar conta. Așa a crescut aurul ca limbaj al banilor. Utilitatea sa pentru alte scopuri este plăcută, dar irelevantă. Proprietățile sale monetare superioare și lipsa relativă au crescut dominația ca bani de piață liberă, nu utilizările alternative sau valoarea alternativă.

Acum, pentru prima dată, există ceva mult mai bun decât aurul. Este nevoie doar de timp pentru ca oamenii să învețe limba.

Un candidat pentru bani are nevoie nu numai de proprietățile potrivite, ci are nevoie și de acceptare socială, iar pe o piață liberă trebuie să înceapă ca fiind cea mai bună varianta. Odată ce este în frunte pentru acceptare, nu mai trebuie să fie cel mai bun. Poate fi suficient de bun ca bani și orice nou concurent care este puțin mai bun nu poate ajunge din urmă.

Pentru a ilustra cu exemplul de limbă, dacă a existat o limbă nouă la fel ca engleza, dar suna puțin mai frumos, putem spune că este puțin mai bună, dar engleza nu va fi depășită. Engleza va rămâne dominantă, deoarece deja este dominantă. Aceasta este o proprietate a rețelelor.

În schimb, motivul pentru care Bitcoin va depăși aurul nu este pentru că este ușor mai bun – ci pentru că este mult mai bun. Este probabil să depășească banii dominanți ai pieței libere, deoarece remediază cele mai mari puncte slabe ale aurului.

Punctele slabe ale aurului:

  • Nu este ușor divizibil pentru plăți mici
  • Nu este ușor portabil (încercați să luați câteva kilograme în străinătate)
  • Nu este digital
  • Decontarea finală este foarte lentă și costisitoare (livrare fizică).
  • Este scump să se păstreze în siguranță
  • Este centralizat
  • A fost confiscat de guverne (Ordinul 6102)

Pentru a depăși multe limitări, au fost create monede susținute de aur. Acest lucru le-a permis oamenilor să tranzacționeze valoarea mai portabil, a valorilor mici și mai târziu digital, dar a introdus noi limitări – părți terțe de încredere. Bitcoin depășește defectele aurului, fără un terț de încredere. Acest lucru este cu adevărat uimitor.

De când președintele Nixon a eliminat complet sprijinul dolarului SUA cu aur în 1971, dolarul a devenit bani, nu o monedă. Bani ușori, nu bani grei. Nu sunt bani buni.

Acum avem mai multe valute guvernamentale de hârtie, susținute de nimic – putem concluziona că aurul a eșuat. Dacă în mod imposibil lumea se întoarce vreodată la etalonul aur, exact același lucru se poate întâmpla din nou mai târziu. Avem nevoie de o soluție mai bună și există una. Dar este puțin probabil ca guvernele să adopte în mod voluntar Bitcoin (deși este posibil). În schimb, așa cum a spus celebrul economist austriac, acum un citat bine cunoscut în cercurile Bitcoin:

“Nu cred că vom avea vreodată bani buni din nou înainte de a scoate chestiunea din mâinile guvernului,
adică nu le putem scoate violent din mâinile guvernului, tot ce putem face este sa introducem ceva ce nu poate fi oprit. ” – Friedrich Hayek în 1984

Chiar dacă este mult mai bun decât aurul, Bitcoin nu va fi de fapt bani până când nu va fi acceptat de majoritatea oamenilor ca bani. Asta necesită timp. Nu este nevoie ca toata lumea sa DETINA Bitcoin dar este nevoia ca aproape toata lumea sa il VREA. Acesta este ultimul obstacol pentru Bitcoin.‌‌

De ce este important Bitcoin?

Bitcoin este important, deoarece nu avem bani pe piața liberă. Banii noștri sunt creați și controlați de guverne și bănci centrale și acest control le permite să extragă timp uman (economii) de la noi împotriva voinței noastre – prin crearea de bani. Acesta este un dezastru umanitar și, pentru a afla mai multe despre această nedreptate de-a lungul istoriei umane, vă încurajez să citiți articolul incredibil de bine scris de Robert Breedlove, “Maeștrii și sclavii banilor”.

Există multe alte motive pentru care Bitcoin este important, dar acesta este de departe cel mai important. Există cei care pot imagina (inclusiv eu) că o lume cu bani de piață liberă și bănci centrale eradicate va fi o lume a păcii și prosperității. Acesta este visul.

Bani de piață liberă vs troc

Pe o piață liberă, în cele din urmă va exista doar un singur ban. Dacă există mai mulți bani, asta înseamnă doar adăugarea de fricțiune și se îndreaptă spre troc. Banii rezolvă problema trocului. Dacă banii de pe piața liberă funcționează, trocul va dispărea în cele din urmă. Rețineți că majoritatea țărilor au bani guvernamentali, care sunt obligați de lege, pentru a le folosi pentru schimb, pentru a scrie contracte și pentru a plăti impozite. Nu sunt bani de piață liberă și de aceea pot exista mulți și, de asemenea, de ce sunt necesare schimburi externe pentru comerțul internațional.

Atunci când stochează averea, o persoană are un stimulent pentru a o stoca în banii cei mai acceptați – nu al doilea cei mai acceptati bani. Această presiune are ca rezultat abstorbtia tuturor depozitelor inferioare de avere de catre fruntaș. Dar este nevoie de timp.‌‌

Rezumat

Sper că acest articol vă poate ajuta să înțelegeți ce este de fapt Bitcoin și de ce nu este doar un simbol fără valoare “susținut de nimic” pe care guvernele îl pot opri cu ușurință. Aceasta este o primă impresie naturală, dar pe măsură ce zgâriați suprafața, veți realiza că este ceva uluitor. În articolele viitoare, voi scrie despre obiecțiile tipice ale oamenilor (există multe) și despre răspunsurile mele la acestea. Voi scrie, de asemenea, despre îngrijorările care apar după ce am înțeles Bitcoin o vreme – au și contraargumente excelente.

Acest articol a fost “nu prea tehnic” prin design. Când sunteți gata pentru următorul pas în înțelegerea tehnică, vă recomand cu tărie această superbă prelegere de Andreas Antonopoulos.
Nu există altceva ca acesta.

Pentru o înțelegere mai profundă a Bitcoin în general, consultați programa pe care am creat-o și diverse alte articole educaționale pe blogul meu.

De asemenea, sunt disponibil pentru a răspunde la întrebări și pot fi contactat pe Twitter – @parman_the‌‌‌‌.

tradus de @ciprianhodl


On-chain or Lightning

%d bloggers like this: